Έλεγχος παράνομου κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου

Έλεγχος παράνομου κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου

Αρ. Πρωτ. 6323/24.09.08

Προς Υπουργό
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Αξιού ποταμού στον Νομό Θεσσαλονίκης έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα ευρέων συζητήσεων όσον αφορά στην προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι του υδροβιότοπου του Δέλτα του Αξιού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, όπου και βρίσκουν καταφύγιο σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών. Δεν είναι, ωστόσο, λίγα τα περιστατικά παράνομου κυνηγιού, που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Περιβαλλοντικού Πάρκου, τα οποία πλήττουν σοβαρά την πανίδα της περιοχής, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη διάσωση σπάνιων και απειλούμενων ειδών πουλιών. Γεγονός που έχει επισημανθεί και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα «Απαγόρευση κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου» (Αρ. Πρωτ. 2415/25.07.08), ερώτηση ωστόσο που υπογραμμίζει τη δράση των παράνομων κυνηγών και όχι των κυνηγών, που οργανωμένοι σε συλλόγους, σέβονται το οικοσύστημα και την πανίδα της περιοχής, ακολουθώντας τις ρυθμιστικές διατάξεις για τα θηρεύσιμα είδη των κυνηγετικών περιόδων και προστατεύοντας αποτελεσματικά την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός και άμεσος έλεγχος του παράνομου κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου;

Απάντηση Υπουργείου